Thursday, 16 April 2009

Azraai for Malaysia

Kita sebagai penyokong kedah sekarang ni berada dalam win-win situation berkenaan kes coach azraai yang mungkin menjadi coach malaysia. Ini kerana, jika azraai di lantik sebagai coach kebangsaan, kita sebagai rakyat malaysia pasti tumpang gembira kerana azraai memang layak menjadi coach malaysia. Tapi jika beliau tidak dilantik, kita akan gembira juga keran coach azraai akan terus menerajui pasukan kesayangan kita, pasukan hijau kuning ini. Tapi, pada pendapat saya, Coach azraai haruslah di berikan peluang menjadi coach malaysia sekarang ini sebab dia dah prove himself dalam domestik league bersama pasukan kedah, dia dh mencungkil ramai bakat baru, dan paling penting sekali, coach pandai menilai kemampuan pemain2. Pandai menilai pemain merupakan attribute yg paling penting sekali untuk menjadi jurulatih skuad kebangsaan. Sebab 60% of the job of national coach ialah untuk mengenal pasti pemain2 yg layak untuk wakil malaysia and getting the best out from him. Azraai dh buktikan kehebatan dia dalam menilai dan memilih pemain2 yg b agus untuk mewakili kedah. Dia memilih nelson san martin, walaupun ada lagi calon lain ketika itu. dan pemilihan itu memang paling tepat yg menyaksikan nelson menjadi tulang belakang kedah utk 3 season gemilang. Dia juga memilih untuk menonjolkan fadly baharom, keon, dan sepet dari ramai2 player presiden yg berbakat seperti hazwan dan lain, dan sekarang, fadly, keon n sepet antara player regular kedah.

Di umur 57 tahun ini, coach azraai pasti sudah cukup berpengalaman dan dia juga pasti ingin menimba pengalaman baru sebagai coach pasukan malaysia. Peluang yg jarang2 tiba ini haruslah di rebut oleh coach azraai dengan niat untuk berbakti meningkat maruah negara di sambing menimba pengalaman baru. Andai kata kareer sebagai coach malaysia is not going according to the plan, saya yakin, pasukan kedah sedia menerima kembali coach azraai dengan tangan terbuka.

Namun, sekarang ini, FAM perlulah berunding dengan majikan coach azraai, KFA, kerana coach still terikat dengan kontrak sehingga akhir tahun ini. YAB presiden KFA, ustad azizan dah bagi statement dalam paper arini yg mengatakan KFA berat untuk melepaskan azraai. Sapa tak rasa berat kan nak lepaskan coach berkaliber seperti azraai ini, lebih2 lagi kalau lepaih cemey mcm tu ja. Tapi jika FAM sedia untuk berunding dengan KFA, seperti membayar pampasan atau membenarkan azraai memegang dua jawatan serentak, then saya yakin hasrat kebanyakan rakyat malaysia untuk menyaksikan azraai menerajui pos jurulatih negara akan tercapai.

2 comments:

 1. kpd archipelagoz..
  finally,sy bc la karangan awk ni for your beday.haha..HAPPY BIRTHDAY TO YOU.suweet 21st..suweet lg ke 21??hee..semoga panjang umo dan dimurahkan rezeki yang halal..
  next,kpd karangan awk ni:sy xpasti cikgu bg A n of course not A+..sbb anda tlh merojakkan bhs melayu kita.hehe..
  but,sy stil with my stand..
  sy xskeeee awk wat blog2 nieeee...
  okie..dat's all my comments..adios..

  ReplyDelete